'Gyorshírek' kategória archívum

Gyorshír: Mediawave

kedd, 2006. április 4.

Bár nagyban zajlik a Titanic, azért ne feledkezzünk meg arról, hogy szinte nyakunkon van a legfesztiválabb magyar fesztivál, a Mediawave. Durst Gyuri és koop szólt hozzá egy régi bejegyzéshez, hogy már megvan a filmes program is. Itt tekinthető meg.
Mindenkinek ajánlom, hogy május elejét Győrben töltse, mert igazi fesztiválhangulatban láthat jó filmeket, koncerteket és igazi tavaszt!
A […]

Gyorshír: Kiadó a pesti Toldi mozi

kedd, 2006. március 28.

Az Est Média (a Pesti Est és több hasonló műsormagazin kiadója) nem vállalja tovább a budapesti Toldi mozi üzemeltetését, ezért a tulajdonos Budapest Film újra üzemeltetői pályázatot írt ki. A mozi jelentős felújításra szorul - ezt nem tudta az Est elvégezni -, és egy rendelet szerint az ingatlanban kötelező art-mozit működtetni.
A pályázat beadásának határideje: 2006. […]

Gyorshír: Sundance filmek a neten

hétfő, 2006. március 20.

A linktár szerkesztgetése közben vettem észre, hogy a Sundance Institute ingyenesen elérhetővé tette a 2006-os fesztiválon szerepelt rövidfilmeket. Köztük van a győztes, Kenyeres Bálint Before Dawn c. alkotása.
A filmek ugyan nem letölthetők, csak a böngészőből nézhetők (így elég korrekt sávszélesség kell hozzá), de érdemes betekinteni. Jó mozizást!
A filmek itt érhetők el.

Gyorshír: Forgatókönyv pályázat

hétfő, 2006. március 20.

Az HBO és a TIFF (Transilvania International Film Festival) idén is meghirdette forgatókönyv pályázatát. A szervezők eredeti forgatókönyveket várnak (tehát adaptációval nem lehet pályázni), amelyeket a forgatókönyvírás nemzetközi szabályai szerint, de román nyelven kell megszerkeszteni és megírni.
A játékfilm-könyvek fődíja 2000, a rövidfilmeké 1000 USD, további 6 pályázó pedig 3 nap ingyenes részvételt kap a TIFF […]

Gyorshír: Alakul a cannes-i program

szerda, 2006. március 8.

Kezdenek körvonalazódni a cannes-i vetítések. Ma például az derült ki, hogy a korábbi esélylatolgatásban említett Paris Je t’aime szkeccsfilm, amit 20 sztárrendező forgatott a szerelemről Párizs 20 kerületében, végül nem a versenyprogramban fog szerepelni, hanem az Un Certain Regard szekció nyitófilmje lesz. Ez az a szekció, amiben tavaly Cristi Puiu nagydíjat nyert a Lazarescu úr […]

Gyorshír: Mediawave 2006.

szerda, 2006. március 8.

Megjött a hírlevél a Mediawave-től, mivel - úgy néz ki - összeállt a fesztivál zenei programja. A legnagyobb szenzációnak idén az angol Dave Holland jazzlegenda fellépése ígérkezik, de rengeteg magyar, európai és ázsiai csemege van rajta kívül a programban.
Az egész hétre szóló fesztiváljegy 15 ezer, a diákbérlet 10 ezer ft - úgyhogy, bár a filmekről […]

Gyorshír: Mégis meglesz A londoni férfi?

péntek, 2006. február 24.

Halálesettel is fűszerezett botrányok és kudarcok után úgy tűnik, mégis elkészülhet Tarr következő filmje.
Biztató híreket tartalmazó közleményt tett nemrég közzé Tarr Béla és producere A londoni férfi című film előkészületeivel kapcsolatban. Amint az ismeretes, a produkció Hubert Balsan francia producer öngyilkosságával került csődközelbe. A szinte egy éves helyszínkeresés után, a filmjei elkészítésekor igényessége és különleges […]

Gyorshír: Magyar retrospektív Portóban

csütörtök, 2006. február 23.

Az elmúlt ötven év történelmét tükröző legendás magyar filmalkotásokkal és a közelmúlt legsikeresebb rövidfilmjeivel kezdődik a Fantasporto, Portugália legnagyobb filmfesztiválja.
26. alkalommal kezdődik meg február 24-én a Fantasporto, Portugália legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja. A rendezvény az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére különprogramon mutat be játékfilmeket az elmúlt évtizedek magyar történelméről. A „Cinema Húngaro” válogatásban Bacsó Péter A […]