március, 2007 archívum

Napkelte és napnyugta

csütörtök, 2007. március 22.

Richard Linklater sok egyéb munkája mellett készített egy filmes párdarabot: Before Sunrise és Before Sunset a címe a kilenc év különbséggel készült műveknek, Ethan Hawke és Julie Delpy kamarajátékára épül mindkettő.
Bár nem újak a filmek (a második film 2004-ben készült), azt hiszem érdemes beszélni róluk egy kicsit, főleg, mert meglehetősen vegyes érzelmeket keltenek. Klasszikusan romantikus […]

Daazo csemegék

szombat, 2007. március 10.

Az első, amit meg szeretnék mutatni, az egy Politzer Péter film, akit elsősorban vágóként ismerünk (Libiomfi, Fehér tenyér, stb.). Ez a filmecske is elsősorban a pontos és kreatív vágásnak köszönheti erejét: gyönyörű, feszült dráma - pókok között.

Ez a fikciós dokumentumfilm a Daazo alapítójának a munkája, és ha jól értem, saját apja hetvenes években készült szuper […]

Daazo - az online rövidfilm

szombat, 2007. március 10.

“The cinema, where your films get screened” - ez a mottója annak a kezdeményezésnek, amelyik a Daazo.com nevet és a Európai Rövidfilm Központ (European Short Film Centre) leírást viseli. Az elsősorban magyar filmesek által indított projektről nem sokat tudok még (a link egyszer csak bepottyant a postaládámba), de úgy tűnik, hogy ez a honlap a […]

Csehek Berlinben - berlini emlékek 1.

csütörtök, 2007. március 8.

Nemrég ért véget a Berlinálé, úgyhogy arra gondoltam néhány bejegyzésben megemlékezek azokról a filmekről, amelyek - bár megérdemelték volna - nem fértek be a cikkekbe. Ez ebből a sorozatból az első.
A csehek kitettek magukért az idei Berlinálén. Sőt, nemcsak magukért, hanem úgy egész Közép-Európáért. Mert hiába a régen látott mennyiségű magyar film - nagyrészük mellékes […]

Man on Fire

kedd, 2007. március 6.

Az HBO révén sikerült megnéznem egy néhány éves filmet, és megállapítottam: Tony Scott Tűzben edzett férfija a maga műfajában remekmű.
A mozi legnagyobb érdeme, hogy Scott olyan komplex képi világot teremtett, amely egyszerre tudja élethűen kifejezni a mexikói nagyváros zsúfolt, kaotikus forgatagát és a feldúlt állapotban levő psziché töredékes, el-elhomályosuló világérzékelését. Ehhez járulnak a főhős lelkiállapotát […]

Nandyol és az Oscar díjak

hétfő, 2007. március 5.

Csatlakozzunk Nandyol Oscar díjra jelölt filmekkel kapcsolatos gondolataihoz . Először is félénken, de talán megvédeném A faun (vagy micsoda) labirintusát, mert ez a film - bár másodszori megnézéskor már több kívánnivalót is hagyott maga után - még a színvonalasként számontartott Cannes-i mezőnyben is kitűnt.
Két okból. Az egyik a Nandyol által félkézzel elintézett képi világ, amely, […]

Spanyol korareggel

hétfő, 2007. március 5.

Véletlenül, teljesen kontextus nélkül (ha csak mai, szokatlanul korai ébredésemet nem számítjuk annak), eszembe jutott a tavalyi Mediawave fesztivál egyik legjobb kisjátékfilmje - egyébként meg is kapta ezt a díjat.
A címe: Nacho VIGALONDO (SP): 7.35 in the morning / Reggel 7.35.
Rákerestem, és mázlim volt. Íme, tessék gyönyörködni egy spanyol kávéház kora reggeli pillanataiban:

Az adásszünet szünetel: kám bek!

hétfő, 2007. március 5.

Kedves régi, azóta elvándorolt olvasók!
A moziblog tavaly júniusban megbocsáthatatlan módon hűtlenné vált hozzátok, figyelmen kívül hagyva sürgető és kérdő leveleiteket, bátorító és korholó megjegyzéseiteket.
A helyzet úgy alakult, hogy a moziblog újjá szeretne éledni, és fel szeretné melegíteni azóta kihűlt kapcsolatait. Ti névtelen olvasók, szorgos bírálók, filmbuzik és netőrültek, visszavárlak!
Végül külön köszönetet szeretnék mondani azoknak a […]