Cannes07: Coen western

Karcos és kemény, mint egy Clint Eastwood film a Coen testvérek új mozija, ahol a western szabályainak megfelelően sokat próbált férfiak vívják életük csatáját. Csak a világ a vadnyugat óta kissé megváltozott, s a véletlennek sokkal nagyobb szerepe van a dolgok irányításában, mint a sorsukat a maguk kezében gondoló szúrós tekintetű férfiak nagy részének.

Egy ügyetlen vadász csak megsebesíti az állatot a sivatagban, s mikor a vércseppek nyomain elindul, egy mészárlás színhelyére érkezik, ahol az egyik teherautóban hatalmas menyiségű drogra, alább a fa alatt pedig egy pénzzel teli bőröndre akad. Hősünk az utóbbit s egyben a menekülést választja, a nyomában pedig a talán élete alakítását nyújtó Javier Bardemmel egy pszichopata gyilkos szerepében.

Tommy Lee Jones kiöregedett, sokat bölcselkedő, ám a bűnügyekbe igazán nem involválódó seriffet játszik, aki a filmnek a narrátora, és aki nosztalgiázó, a régi nagy idők értékeinek és embereinek ámulatával és némi együgyűséggel fűszerezett szemmel reflektál arra, amit a történtekből megtud.

A No Country for Old Men (Nincs hely az öregeknek) - a cím is seriffre utal - legnagyobb erőssége, mint oly sokszor a Coen fivéreknél, a karakterekben és az iszonyatosan pontos szerkesztésben rejlik. A megjelenő figurák mindegyike, beleértve a legjelentéktelebb mellékszereplőket, olyannyira ki van találva az első arcrándulástól az utolsó hanghordozásig, hogy néhány másodperc alatt nemcsak a jellemük, hanem valamiképpen a világuk is megjelenik. Az utóbbi évek komédiáihoz képest itt kevés a humor, csupán néhányszor vált ki mosolyt egy-egy jelenet: a szereplők pontosan megrajzoltak, de egy pillanatra sem válnak önmaguk karikatúrájává.

A film kicsit visszatérés a Fargo sötét világához, de annak horrorisztikusságát itt az embereknek egy olyan tartása, keménysége helyettesíti, amely mögül mindenfajta moralitás és maga a világ, ahova ez tartozott, eltűnt. Ráadásul több szereplő sorsát nem emberi jóság vagy kegyetlenség határozza meg, hanem a fej vagy írás véletlene.

4 válasz: “Cannes07: Coen western”

  1. Márta

    megolvastam a fesztiválnaplódat, nálam eddig az orosz film a nyerő :) de nem derült ki számomra, hogy végül te láttad a Mungiu filmjét? egyáltalán milyen szelekciós elv alapján lehet/nem lehet bejutni egy filmre Cannes-ban?

  2. zsenge, a házigazda

    rátapintottál a lényegre, a Mungiu filmet nem láttam. Ezt pont azért nem, mert nem voltam még a helyszínen, mikor a vetítései zajlottak.
    Egyébként pedig Cannes-ban minden vetítésre más, bonyolult szelekciós elv érvényesül. A sajtóvetítésekre általában a sajtósok prioritást élveznek, de a sajtóbelépők között is fontossági sorrend van. A lényeg, hogy időben sorba kell állni, ahhoz, hogy valamire juss - ez minimum fél órát jelent.

  3. Edesanya

    Allj sorba, dragam!!!!

  4. Ligeia

    Jaj vajon mikor jön meg hozzánk is az új Coen? S vajon hozzák-e a moziba? Remélemremélem