Oscar 2006

Vasárnap kiosztják az Oscar díjakat. Az idei buli azért ígérkezik különösnek, mert végre sok év után háttérbe szorultak a nagy stúdiók, a legfontosabb díjakra jelölt alkotások mind független vagy kvázifüggetlen (értsd nagy stúdiók “artosabb” filmekre szakosodott részlegei által gyártott) produkciók.
Latolgassunk esélyeket!

Egy kis segítség: úgy tűnik, az Akadémia tagjainak homofóbiája miatt maradhatnak hoppon a homo- és transzszexualitást tárgyaló filmek (közöttük a Brokeback Mountain). Az MTI közleménye például itt olvasható.

Az összes jelölt listája itt.

3 válasz: “Oscar 2006”

  1. Reku

    (A “főoldalra” nem linkelted a listát.)
    A jelölt filmek közül csak néhányat áttam. Az biztos, hogy a Good Night and Good Luck-nak sokkal jobban drukkolok, mint a Brokeback Mountine-nak legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő kategóriában. Nagyon tetszett nekem ez a fekete-fehér, patinás, mégis nagyon erős és aktuális témát feszegető film. Sajnos felirat nélkül láttam, ezért nem biztos, hogy megértettem minden árnyalatát, de így is nagyon tetszett.
    Amúgy fura nekem, hogy a Brokebackban szerintem két férfi főszereplő van, a jelőléseknél pedig egyik főszereplő, a másik mellékszereplő kategóriában esélyes. Hogy van ez?
    Animációs filmek közül pedig a Howl’s Moving Castle szerintem sokkal jobb, mint a Corpse Bride, de az utóbbi is tetszett.
    Látom, hogy több kisebb kategóriában jelölték a Memoirs of a Gheisa c. filmet. Fura, nekem nagyon “amerikásnak” tűnt, az eleje patetikus, a vége nyálas, csak a középső harmadát szerettem, amikor tanítják a lányt, hogy váljék belőle jó gésa.

  2. Adminisztrátor

    A Good Night and Good Luck-nak akkor közösen drukkolunk. Az az igazság, hogy ez a Clooney tud valamit, s nem csak színészként. Az az érzésem, hogy Soderbergh mellett kupálódott ki, s az bizony nem rossz iskola.

    A Borkeback színészjelöléseit szerintem a szükség hozta. Mégis hogy nézett volna ki, ha az 5 főszereplő között kettő ugyanabból a filmből van? Így viszont mindketten kaphatnak szobrocskát.

  3. Sz.Cs.

    Clooney tényleg nagyon ügyes. Szerintem sokkal jobb, mint Soderbergh.