Cannes07: Elalszik a fesztivál

Az első pofont a szerdai BL döntő jelentette a fesztiválnak, a Milan és a Liverpool állítólag siralmas összecsapásának ideje alatt eltűntek a sorok és kiürültek a vetítőtermek. Ezután már nem igazán szedte össze magát a fesztivál, mintha a filmeken kívüli világ betolakodása lohasztani kezdte volna a lelkesedést, és beindította volna az otthoni ügyek felé kalandozó gondolatokat.

Bár a szervezők a korábbi évektől eltérően kitolták a versenyprogramot szombatig, a szivárgás az utolsóelőtti napon már kézzelfogható volt. Minden filmre könnyedén be lehetett jutni, s mindig azokra a jó helyekre tudtunk ülni, amelyeket 10 napja irigyelünk.

Szombat estére még szomorúbb lett a kép, a fesztiválpalota folyosóin elhelyezett számtalan plazmatévén, amelyeken eddig filmrészletek, interjú- és sajtótájékoztató közvetítések mentek reggeltől estig, most a céltalan biztonsági őrök a Canal+ fociközvetítéseit nézik.

A vörös szőnyegen még eljátszák a felhajtást, de már senki sem hisz benne, a bemondó hangja is mintha fásultabban csengene. A rajongók bontják a láncokkal kerítésekhez rögzített létrákat és székeket, amelyek a legjobb helyeket biztosították a sztárok fényképezéséhez. A Croisette-n egy átlagos nyári estének megfelelő tömeg korzózik, csendesek a tengerparti pavilonok és a petit Majestic-ben is lehet ülőhelyet kapni.

Vasárnap még megismétlik a teljes versenyprogramot, és este az Arany Pálmát is kiosztják, de az az érintettek szűk körén kívül már senkit sem érdekel. Ginó segítségével addigra valószínűleg mi még lejjebb szorítjuk a Cannes-Budapest autóút rekordot.

3 válasz: “Cannes07: Elalszik a fesztivál”

  1. Márta

    Hurrá, Arany Pálma Mungiu filmjének! akarom látniii… :)

  2. T Sz Levente

    Szerintem is hurrá! Nyissatok neki gyorsan egy c0mlapsztorit (ráadásul a California dreaming is nyert, elhozta az Un certain regard-ot), s nagyon remélem, hogy a holnapi nap végre nem a politikusokról szól majd. S azt is remélem, hogy legalább annyian fogadják a stábot a reptéren, mint amennyien a hullámzóan finomvegyes román focicsapatokat szokták középszerű eredmények után.
    Egyébként tényleg lehetett sejteni abból, hogy hogyan 0rtak róla. A Tagesspiegel 18-án annyira feldicsérte, hogy nem hittem a szememnek. Noha tényleg nem a semmiből jön: az Occident igen jó film, s a Zapping és a Curcanii nu zboara is megér valamit.
    Megy majd a tiff-en, máris rajta van a fesztivál honlapján, szerintem reggeltől állhatunk is sorba a jegyekért…

  3. zsenge, a házigazda

    Most ébredek, mindjárt összerakok valamit.