Cannes07: A román díjeső

Megjelent a Transindexen a kritika Mungiu díjnyertes filmjéről, ugyanis elindulás előtt sikerült beülnöm egy ismétlésre.

A filmből egy rövid részlet a itt nézhető meg.

Cristian Nemescu elsőfilmje, a California Dreamin’ pedig megnyerte az Un Certain Regard díját - bár ebben a díjban szerintem nagyobb szerepet játszott a rendező tragikus halálának hatása, mint a bemutatott film minősége. Az az érzésem ugyanis, hogy a haláleset után a stáb nem merte oly mértékben megvágni a filmet, mint ahogyan azt kellett volna: sok üresjárat, fölösleges jelenet bennmaradt.

Nemescu 45 perces rövidfilmjét, a Marilena de la P7-t a Mediawave kapcsán dicsértem, a California Dreamin’ két és fél órájához azonban nem volt elég sem a sztori, sem a karakterek mélysége. Kis alföldi faluba NATO katonai szerelvény érkezik, a falu kiskirályaként tevékenykedő állomásfőnök azonban úgy dönt, nem engedi tovább őket, amíg a hivatalos vámpapírok meg nem érkeznek. Az ott veszteglő katonákat a helyiek megvendégelik, a fiatal lányok rájuk akaszkodnak, a polgármester pedig a helyzetet az állomásfőnök hatalmának gyengítésére próbálja kihasználni. Sok jó pillanat van a filmben, de az egész a hosszúság miatt nem áll össze - valószínűleg ez a mozi másképpen nézne ki, ha Nemescu megélhette volna a befejezését.

Megjegyzések lezárva.