Cannes07: Mungiu plagizált?

Az Arany Pálma hírére előkerült egy úgynevezett Dan Mihu nevű figura, aki a Hotnews.ro szerint egy a Mungiu filmjére kísértetiesen hasonlító forgatókönyvvel nyert a tavaly az HBO forgatókönyv versenyén. A dolog pikantériáját az adja, hogy állítólag akkor a zsűrinek nevezett Cristian Mungiu is a tagja volt.

Na most ez a történet alaposan megkavarhatja a dolgokat, de azért az mindenképpen érdekes, hogy Mihu miért csak most, a díj hírére jelentkezett…

Dan Mihu Sa iubesti si sa tragi apa című forgatókönyve innen letölthető. Átolvasni még nem volt időm, de amennyire láttam, másképp van strukturálva mint a film. De Mihu szerint konkrét jelenetek is át vannak véve. Az itt olvasható rövid összefoglaló alapján azonban csupán az alaptéma (abortusz a kommunista Romániában) hasonló.

Ráadásul a film legnagyobb erősségét a színészek és a minimalista filmnyelv adja (ezeknek részletesebb leírását lásd itt), aminek kevés köze van a forgatókönyvhöz. No de majd meglátjuk, mi sül ki az egészből, állítólag Mungiu-t még nem sikerült elérni az üggyel kapcsolatban.

Sebő, köszi a fülest! :)

10 válasz: “Cannes07: Mungiu plagizált?”

  1. sipos géza

    Megszólalt az érintett is, azaz Dan Mihu, és a következőt mondja a LiterNet kulturális portál fórumán:

    “El vagyok képedve. Mindenki normálisnak gondolja, hogy egy rendező nem azért ül be egy zsüribe, hogy egy olyan forgatókönyvírót találjon, akivel együttműködve elkészíthet egy gyártásra alkalmas forgatókönyvet, hanem azért, hogy azt mondja, “igen, jó az öltet, majd én átírom”.

    Tudom, hogy az ide feltöltött forgatókönyv még nem tökéletes. Igyekeztem is még jobbá tenni egy másik, a témában érdekelt rendezővel, már januártól kezdve, mikor felraktam a LiterNet-re, és “védve” éreztem magam. Mikor Mungiu győzelmének hírét bejelentették, már a gyártás előkészítésén dolgoztunk.

    A közönség azt hitte, hogy én őt plágiummal vádolom. Ez teljes tévedés. Azzal vádolom, hogyha nem lett volna annak a zsürinek a tagja, akkor nem írt volna egy sokkoló forgatókönyvet a ceausiszta Romániát jellemző abortuszokról.
    Illetve én őelőtte megcsinálhattam volna abortusz-témában egy filmet. És ez lett volna a normális, mert nekem ugrott be az ötlet elsőnek és meg is írtam (ahogy tudtam). Most nem tudok mást csinálni, mint várni a CNC következő támogatási pályázatára (ami azt illeti, őszintén nem is várom, mert azt hiszem, holnap reggel arról értesítenek, hogy ko-producerünk sincs már). Nem, már nem várok semmit.”

    Az eredeti szöveg és a fórum:
    http://editura.liternet.ro/comentarii/222/Dan-Mihu/Sa-iubesti-si-sa-tragi-apa.html#comentariul-7

  2. sipos géza

    Dan Mihu amúgy dráma- és prózaíró, 1993-tól publikál, első darabját, az Infernul actelor formale (A formalitások pokla) címmel akkor játszott a nagyváradi színház. Összesen tíz drámát, illetve elbeszélés-kötetet publikált. (Továbbiakért lásd a honlapját: http://mihu.moonfruit.com).

    A Hotnews.ro hírportálnak azt magyarázta, hogy az ő forgatókönyvében az a legerősebb jelenet, mikor egy abortált magzatot látunk egy kádban, és ez a jelenet a Cristi Mungiu filmjében is megtalálható. Cristian Mungiu és a filmje producere, Dan Burlac egyelőre telefonon nem elérhető, hogy reagáljon.

  3. zsenge, a házigazda

    az abortált magzat valóban látható a Mungiu filmben a fürdőszobában, de nem kádban :) vagyis éppen lehet átírás a dolog. De az a helyzet, hogy attól olyan erős a Mungiu film, ahogyan eddig a jelenetig eljut - a jelenet önmagában talán nem lenne ilyen sokkoló.

  4. dies solis

    ez is romania…vmi mindig buzlik. asszem tovabbra is kellemetlenul erzem magam roman allampolgarsagom miatt.

  5. hat ez van

    dies solis az mar a te bajod.. es ugyes vagy eljenek a sztereotipiak!!! roman akkor vmi buzlik.. igy kell ugyes.

  6. sisak tamas

    dies solis >> buszke is lehetnel arra, hogy milyen fejlett jogallamban elsz, ahol az allampolgarok - amerikai mintara - ennyire tisztaban vannak a szerzoi jogok temakorevel. Ti. nemreg olvastam, hogy amerikai filmes korokben ez a legujabb “trend”, hogy minden uj sikeres film nyoman gombamod bujnak elo az otlet eredeti gazdai, plagiumot kialtva! Kesz rohej. Zsolt, te jobban tudod, nem a Crash kapcsan volt egy ilyen pletyka a Transindexen?

  7. sebő

    Mihu sem látta (megvallása szerint) a filmet, tehát kb. annyit tud az egészről mind azok a nézők, akik a filmnek még nem nézői.
    az egy, fürdőszobás jeleneten kivül más egybeesésről nem volt szó eddig.
    amúgy, ha a fő érv a téma - abortusz - lekoppintása lenne, akkor ez kész röhej, szerintem. ez a levegőben van most és a romániai kommunizmusnak, sajnos, az egyik fő témája. és azt hiszem már a Decretei filmben is volt róla szó. Mindenki azt plagizálja, tehát.:)
    “Nekem ugrott be az ötlet elsőnek” - Mihu védekezése mindenképpen figyelemreméltó! :)))

  8. sebő

    Amúgy, ami minden román újság fórumán (és itt is részben) megfigyelhető , hogy úgy a Palme d’Or hire mind a plágium-”bejelentése” a szigorú elemzés helyett rögtön átcsap a nemzeti büszkeség kitöréseibe, illetve a nemzeti karakterológia negativ elemzésébe (számos román és magyar, aki tegnapelőtt büszke volt, hogy román állampolgár, mára rettenetesen szégyenkezik).

    Mindez azt mutatja, hogy a román film erőteljes identitásformáló elem lett, és ebben az értelemben átvette jelenleg a foci szerepét. A baj csak az, amikor a film élvezete, a focimeccsek kocsma-közbeszédéhez hasonlóan, kimerül az “eredmény” elkönyvelésében. Szóval, mi nem is kell megnézzük, csak várjuk a “megérdemelt” díjakat.

    A Cotidianul egyik “jeles” irója, Cristian Teodorescu a blogján találkozni hivta a bukaresti szimbólikus töltetű Piata Universitatii-ra, mindazokat, akik szeretnék megünnepelni a román Palme d’Or-t, hozzáfűzve, hogy Cannes a filmek világbajnoksága. Hajra (…)!

  9. Master

    A Decreteii nem az első és nem az utolsó abortuszos film. Én a Csíki dokfilm fesztiválon is láttam egyet, a címe az volt hogy Szex és fogamzásgátlás, rendezte, Mariu Th. Barna. A Mungiu filme sem az első sem az utolsó abortusz témájú film, úgyhogy beszélhet Dan Mihu, hogy övé az ötlet. Az ötlet sajna a kommunistáké volt, akik betiltották.

  10. csaba

    Romániában pillanatnyilag erénynek számít a “szakszerű” lopás és csalás, beleértve a plagizálást is.