23 tévedés

A fülke után Joel Schumacher neve egy kisebb formátumú amerikai film rendezői székében kifejezetten jó előjelnek tűnt, úgyhogy amint tudomást szereztünk róla, beszaladtunk a moziba.

Ott azonban csalódnunk kellett, mert A 23-as szám folyamatosan misztikusnak tűnő hangulatot árasztva bomlasztja szét minden misztikumnak a lehetőségét. A Jim Carrey által játszott főhős kutyapecérként űzi unalmas életét, amikor belebotlik egy számmisztikával kapcsolatos könyvbe, amely a 23-as szám mindenütt jelenvalóságát hangsúlyozza.

Eleinte csupán az élénk fantáziának tudjuk be, hogy a könyvben leírt jeleneteket hősünk önmagával és feleségével képzeli el, később azonban erre mindent körülíró, szájbarágós magyarázatot kapunk, amit a filmet mindezek ellenére bepróbáló merészek érdekében nem árulok el. Schumacher sejtelmesnek, titkokkal és mágiával telinek tűnő hangulatot próbál felépíteni (a sejtelmes zene folyamatosan szól), néhányszor remek képi világot kreál, de az utolsó negyedórában mindent tönkretesz, és már csak azt várjuk, legyen már valahogy vége ennek az egésznek.

A filmnél talán érdemesebb megnézni ezt a Joel Schumacher interjút, főleg mert néhány mondatban felvillan valami a hollywoodi filmipar működési rendszeréből:

Aztán pedig elszántaknak itt van a trailer:

2 válasz: “23 tévedés”

  1. zsenge, a házigazda

    ja és remélem figyeltétek a bejegyzés dátumát… :)