Dáunlód: Reakciósok az Urániában

A pesti Urániában a Digitalfilm filmszakmai fórumot szervezett a netes letöltések ügyében. Az eseményről - a jó médiamozgósításnak köszönhetően - nem tudtam, ám ha a film.hu beszámolója hiteles, akkor nem bánom. Ott ugyanis a reakciós álláspont uralkodott, a résztvevők mint követendő példát emlegették a különböző mértékű pénz- és börtönbüntetéseket, amelyeket egyes országok törvénykezése letöltésért és megosztásért kilátásba helyez. Jellemző, hogy a dáunlódolásra az online kalózkodás szakkifejezést alkalmazták…

A tudósítás szerint nagy megdöbbenéssel hallgatták a filmszakma képviselői a letöltéssel kapcsolatos óriási számokat, és kárörvendően ujjongtak azon, hogy a francia nemzetgyűlés vissza kellett vonja azt a liberális rendelkezést, amely alapján egy minimális (7 eurós) átalánydíj mellett mindenki annyit tölthetett volna le, amennyit akar.

A “szakmai” végkövetkeztetés az volt, hogy az online kalózkodás visszaszorítása egyelőre nem megvalósítható. Hol élnek ezek az emberek? Reálisan el tudják képzelni, hogy egy majdan megalakítandó filmrendőrség majd minden számítógépet megvizsgál, előássa a szekrények mélyére rejtett laptopokat, lecsekkolja a sokszáz dévédét és cédét? Az a megdöbbentő, hogy az erőszakos visszaszorításon kívül egyetlen ép ötlet sem merült fel (legalábbis a film-hu szerint).

A teljes tudósítás itt olvasható.

3 válasz: “Dáunlód: Reakciósok az Urániában”

  1. Horváth Róbert

    A jelenség nagyon elterjedt, ami azt jelzi, hogy igény van tetszés szerint kiválasztható, gyorsan letölthető filmekre. Főleg azokra, amelyeket a mozik (már/még) nem játszanak. A P2P-rendszerek (dc, bittorent, emule, stb.) ezt az igényt elégítik ki. Jó hatásfokkal és illegálisan.

    Felmlérés alapján ma már elmondható, hogy az illegálisan letöltők túlnyomó része használna alternatív, fizetéses rendszert. Ha létezne olyan. Az online zeneboltok sikere is ezt bizonyítja.

    A tiltások, büntetések szerintem nem vezetnek sehova. A gyerek éhes, meg kell etetni.

    A nyerő az lesz, aki agitálás helyett leül dolgozni, átalakítja az évtízedek óta bekövesedett üzleti modelljét és elébe megy a keresletnek. Úgy néz ki, hogy a Warner Bros. jó úton jár: http://tech.transindex.ro/?hir=4166

    ps. lejött a Walking Castle, 703 mega 40 perc alatt :-)

  2. zsenge, a házigazda

    teljesen egyetértek robi, pontosan megfogalmaztad: át kell alakítani a mozik üzleti modelljét.

    Azonban ezzel egyetlen probléma van: ez egy többszereplős pálya. Vagyis hiába dönt egy mozitulajdonos a rendszer teljes megreformálásáról, ha a forgalmazók és a gyártók a régi rendzser szerint gyártják és értékesítik a filmeket, amelyeket neki vetítenie kell. Egyetlen mozi nem kényszerítehti a világforgalmazókat, hogy ezentúl más alapon számoljanak el, stb.

    Nem tudom, hogy létezik-e egyáltalán olyan fórum, ahol az iparnak megfelelő számú szereplője találkozik ahhoz, hogy ilyen mélyreható változásokat életbe lehessen léptetni. Szerintem ilyen nincs, és csak akkor fog létrejönni, amikor a mainál még sokkal nagyobb lesz a baj, kb. 10 év múlva. De ez csak tipp.

  3. Denucz Martin

    marci vok!:-)