MW06: Étvágygerjesztő

Alig fújtuk ki magunkat a Titanic után, máris itt van egy talán még jobb fesztivál. Azért mondom, hogy jobb, mert a Mediawave mára elérte, hogy műfajában - az újító, kísérleti, “different” filmek fesztiválja - a régió vezető fesztiváljának számít, ahova a világ minden tájáról küldenek alkotásokat. És ez a Titanicnak még nem sikerült, bár elindultak ebbe az irányba.

A filmekről egyrészt annyit, hogy úgy tűnik, az idén jóval kevesebből válogathatott az előzsüri (idén nagyjából 700-at küldtek be, régebben volt olyan év, hogy 1200-at), de azért biztos, hogy akadt köztük 59 remek (ennyi került versenybe). A filmek között ugye mindig különös népszerűségnek örvendenek az animációk, ilyenkor van az, hogy nem lehet helyet kapni a teremben. A dokumentumfilmek között az utóbbi években az orosz dokuk revelációt jelentettek, őket nem szabad kihagyni. A speciális filmprogramokban évek óta szerepel Phil Mulloy és Jos Stelling retrospektív, ezeket a régi fesztiváljárók már láthatták, viszont újdonság lehet Haneke életművének néhány korai darabja.

A zenével kapcsolatban pedig szombaton, 29-én este 8-kor mindenkinek, aki valaha is élvezettel hallgatott jazzt, ott kell lennie Dave Holland koncertjén Győrben. Ilyen kaliberű figura ritkán jut el Kelet-Európába, úgyhogy csak nagyon komoly kifogással lehet otthon maradni!

A Mediawave honlapja

A részletes filmprogram

A részletes zenei program

Megjegyzések lezárva.