MW06: Vak látvány

A Mediawave animáció programjában szerepelt a Vak blöff (La gallina ciega) című spanyol filmecske, amelyik - ha nincs Mulloy a zsűriben - szinte biztos megkapta volna a kategóriadíjat.

Az animációs filmek esetében legtöbbször vagy vizuálisan konvencionális a mű, de jó a sztori, vagy fordítva, nincsen sztori, csak színek és formák kavalkádja. Az elsővel ugye az a baj, hogy ha csak jó történet van, akkor minek a speciális animációs technika, a másodikkal pedig az, hogy ezeknek a szerzői gyakran képző- és nem filmművészetet csinálnak, vagyis az egész teljesen elveszíti filmes jellegzetességét. Inkább kiállításra való videoinstallációs anyag lesz belőle.

Na de Isabel Herguera rendezőnő úgy tudott vizuálisan újítót, frisset alkotni, hogy közben egy csavaros, ötletes és szellemes történetet jelenített meg. Egy vak ember nagyvárosi kalandjairól van szó, aki elveszíti botját, illetve egy focimeccset néző pasasról, akinek gondatlanul hagyott, elszökött kutyája a stadionba keveredve gólt szerez, miközben kidobott telefonja az átjárón átevickélő vakhoz kerül.

A film kontűrök nélküli, folyamatos mozgásban és átalakulásban levő geometrikus színformákból álló képi világa azért nagyon találó, mert vizuális szinten képezi le ezt az önmagába csavarodó, “minden mindennel kapcsolatban van” típusú történetet.

A film adatlapja a Mediawave honlapján.

2 válasz: “MW06: Vak látvány”

  1. Nagy Egon

    Latom rengeteg olvasod van, na meg a rengeteg hozzaszolas.
    Hajra!!

  2. transy lafayette

    kedves Zsolt!
    (es meg kedvesebb Egon!)

    hajra!
    azaz: +1 olvaso es hozzaszolas…
    :)