Cannes2006: Ai fost sau nu?

A magyar filmszakma és -kritika 15 éve lamentál azon, hogy miért nem készül el a rendszerváltást és az azzal kapcsolatos történeteket feldolgozó magyar film. Hát a román filmesek nem fukarkodnak a témával, a Cannes-ban idén vetített két - egymástól teljesen különbözően - pont ezzel a problémával foglalkozik. És mindkettő figyelemreméltó módon.

Catalin Mitulescu-t először az Alter-native-en láttam évekkel ezelőtt a Bucuresti-Wien 8:15 c. rövidfilmjével, s már akkor is kitűnt a mezőnyből, ha jól emlékszem valami díjat is összeszedett. Aztán elkészült a Trafic, amivel meg itt Cannes-ban nyert két éve rövidfilm Arany Pálmát, most meg az Un Certain regard szekcióban szerepelt a Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii? Mitulescu ezúttal a Ceasescu rezsim utolsó évét dolgozza fel egy nagyon személyes történeten keresztül, egy 17 éves lány és a közvetlen környezete révén élhetjük át a diktatúra utolsó pillanatait. Mindebben pedig a legérdekesebb az, hogy az egész sztorit a lány kisöccsének szemével látjuk időnként, aki három alkalommal mesei jeleneteket képzel el, ezáltal emelve ki a filmet a megszokott diktatúra filmek sorából. A film első felének viszont jót tenne egy kis újravágás.

Corneliu Porumboiu fergeteges komédiát hozott a Croisettre, ami egy romániai kisvárosban a forradalom évfordulójára készülő tévéműsorról szól. Az A fost sau nu a fost? első felében azt látjuk, ahogy a riporter összeszedi a meghívottakat a műsorhoz, a második felében – ez az igazán vicces – magát az amatőr, siralmas, minden kelet-európai nyavalyánkat és kicsinyességünket felfedő műsort.

Szóval van ez a két jó film, csak egy a baj: nem biztos, hogy nemzetközi környezetben működnek, ezek nekünk szólnak, főleg egy nyugat-európai nagyon nem értheti. Ki is derült ez a külföldi sajtósokkal való beszélgetéseimből illetve a kritikákból. De azért még jók meg fontosak. S jó, hogy itt vannak Cannes-ban, ami egy fontos hely.

4 válasz: “Cannes2006: Ai fost sau nu?”

  1. Timi

    Az EvZilei szerint állva tapsolta meg a közönség a Mitulescu-filmet, és mindenki el volt ragadtatva tőle. A Lalalilut játszó gyerek valóban nagyon édes :)
    http://www.evz.ro/article.php?artid=260141

  2. Gasparik

    A viszlát Lenin, vajon mit mond Rómában, Párizsban? Nem kell mindíg globálisan cselekedni. Legyen akármilyen a díszlet, ha kapcsolat van két ember, ember tárgy, vagy tárgy és tárgy közöt között, a vásznon akkor jó. Láttam a Mitulescu filmet, nem rossz, de igazából nem kapta el a hangulatot, sok a külsőség és a felületességa valódi emberek közötti kapcsolatról vonta el a figyelmet. A román filmekből a legjobban a dramaturgok munkája hiányzik. De végre van miről beszélni!!!!

  3. Sz.Cs.

    Igaz az, hogy Wim Wenders és Scorsese a Mitulescu-film executive producerei? Pár hete olvastam valamelyik román lapban.

  4. zsenge, a házigazda

    Igen, teljesen igaz, hogy Scorsese és Wenders a producerek, én is meglepődtem, mikor a végén megjelent a nevük

    Cannes-ban a díszvetítéseken ott van az egész stáb, illetve a közönség is tudja, hogy ott vannak, ezért azt a filmet, amelyik nem kifejezetten rossz, mindig nagyon megtapsolják. A legtöbbet állva. Szóval a hír igaz, csak a kontextusban ez nem rendkívüli. Attól még elég jó kritikákat is kapott a film.

    A Mitulescu filmből a főszereplő csajt, Dorothea Petre-t dícsérik nagyon, tényleg elképesztő jelenléte van a vásznon.