Man on Fire

Az HBO révén sikerült megnéznem egy néhány éves filmet, és megállapítottam: Tony Scott Tűzben edzett férfija a maga műfajában remekmű.

A mozi legnagyobb érdeme, hogy Scott olyan komplex képi világot teremtett, amely egyszerre tudja élethűen kifejezni a mexikói nagyváros zsúfolt, kaotikus forgatagát és a feldúlt állapotban levő psziché töredékes, el-elhomályosuló világérzékelését. Ehhez járulnak a főhős lelkiállapotát remekül leképező, elképesztő kreativitású, állandóan zaklatott montázsszekvenciák, amelyek flashback-ek többszörös rétegeit és nézőpontok sokaságát helyezik folyamatosan egymásra, valamint a merész, térérzékelésünket folyamatosan új kihívások elé helyező kameramozgások (látványos daruzások és izgalmas kézikamerázás egyaránt megtalálható).

Azért különleges mindez, mert közben egy tökéletesen működő akciófilmről van szó: Mexikóba kirendelt amerikai diplomata kislányát védi az a világ rengeteg válsággócát megjárt, kiábrándult bérgyilkos, akit rendkívüli módon megráz a kislány elrablása. Az ezután kezdődő igazságosztó, néhol patetikus felhangokat hordozó egyszemélyes bosszú alatt felkavaró módon szembesülünk a mexikói közigazgatás és rendőrség mély korrupciójával. Talán csak annyit lehet felróni a filmnek, hogy nem tudatosítja kellőképpen, hogy az egyes emberek korrumpálhatósága nem csak emberi aljasságból, hanem a Mexikóban mindent elborító szegénységnek való kiszolgáltatottságból is fakad.

Itt egy kis ízelítő azonak, akik nem látták:

Egy válasz: “Man on Fire”

  1. Györgyi

    Nagyon nagyon jó film!!! Na és a zenéje!!!!!!!!!!!!!! Lenyűgözött!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Az egyik legjobb film amit az elmúlt időszakban néztem!