Paul Haggis: Crash (2004)

Azt hiszem, ez volt a tavalyi év filmje. Kényes problémák rendkívül érzékeny és könyörtelen feldolgozása, fantasztikus alakítások és elképesztő életszerűség van ebben a filmben. Hihetetlen, hogy mennyire meggyőzően tudja ábrázolni a másságnak azt a mélyen bennünk lévő elutasítását, amelyik határhelyzetekben mindig előbukik.

A film adatlapja az IMDb-n.

Paul Haggis: Crash

7 válasz: “Paul Haggis: Crash (2004)”

 1. mezei

  Megnézettem a filmklubos gyerkőceimmel (14-18 év közöttiek), nekik is nagyon tetszett. Én legalább 5x néztem meg, úgyhogy csak dícsérni tudom.
  mezei

 2. Sz.Cs.

  Haggis úgy bánik a rasszista diskurzusokkal, ahogy azt előtte kevesen tették. A denzelwashingtonos “elnyomnak minket” típusú filmek moralizálása helyett több oldalról mutatja be a problémát - még a humoros oldaláról is -, és ez nekem nagyon szimpatikus. És ami szerintem a film egyik nagy erénye: a mi előitéleteinkkel is játszik, vagyis több szereplőről kiderül, hogy nem is olyan, mint amilyennek az elején gondoltuk őket.
  Nekem nagyon bejött.

 3. bpelőd

  A Crashről szinte semmit nem hallottam, mielőtt megnéztem volna. Azóta mindenkinek dicsérem. Az utóbbi évek egyik legjobb közönségfilmjének tartom, amely egyszerre tud szórakoztató és mély lenni. Nagyon jó abban is, hogy leleplezi saját előítéleteinket.

 4. Gyenge Zsolt » Blog Archive » Oscar 2006 - utóélet

  […] Lám, mit jelent egy kis produkciónak az Oscar díj: a vasárnapi ceremónia után 24 óra elég volt ahhoz, hogy a film angol forgalmazója úgy döntsön, még egyszer kihozza a Crash-t a mozikban. A sztori azért érdekes, mert arrafele a film már DVD-n is rég megjelent, ám úgy gondolják, hogy az Oscar-diadal után sokan akarják majd vásznon látni Paul Haggis művét. […]

 5. Kelemen Attila

  A családba megoszlanak a vélemények. Van aki túl didaktikusnak tartja, túl kicentizett az, amilyen képlteket akar hozni a film, nagyon ki van találva, hogy senki sem ártatlan és szinte-szinte mindenki nagyon pozitívba jön ki az egészből.

  Én azt szerettem, ahogy filmezték, kellemes volt, de nem maradandó élmény.

 6. felphar

  …mna meg ott a masi filmetskeeeeee az American History X ….

 7. Tunde

  Tegnap néztem meg, miután legyőztem az azonos című Cronenberg-film miatti idegenkedésem (amely szerintem olyan “sokat akar a szarka, de nem bírja a farka”-szerű alkotmány). Ez a Crash viszont nagyon tutti, és pont amiatt, amit Attila családtagjai kicentizésnek láttak. Ez a morális lánc-crash zseniális Tolsztoj-epigonra vall.