Tülekedés Cannes-ért

A Berlinálé végére érve, és a meglehetősen laposra sikerült versenyprogramot megismerve a sajtósok között már a német fővárosban megindultak a találgatások a cannes-i felhozatallal kapcsolatban. Az a szerencsés helyzet állt ugyanis most elő, hogy rengeteg a Croisetten-n rendszeresen beválogatott sztárrendező készül el filmjeivel ezekben a hónapokban. A válogatás azért is lesz nehéz probléma, mert az utóbbi időben a fesztivál programigazgatója nem engedte a versenyprogram számának a növelését a hígulás elkerülése végett; ha ehez az idén is tartják magukat, nagyon nagy neveket kell kihagyjanak.

Először is a néhány évvel ezelőtt zsűrielnökként parádézó Lynch térhet vissza Inland Empire c. legújabb művével, amelyről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy – mint már annyiszor – egy bajba került nő lesz a középpontjában, és Los Angeles környékén fog játszódni. A szereposztásból Kyle MacLachlan ezúttal sem marad ki, és mellette vászonra kerül Laura Dern és Jeremy Irons is.

Február 2-án mutatták be Helsinkiben Aki Kaurismaki új produkcióját, aki Laitakaupungin valot (Fények a sötétben) címmel vinne mozgóképet a francia riviérára, ha hagynák. A film – amely a rendező Finnország trilógiájának utolsó darabja - középpontjában egy biztonsági őr áll, akit egy femme fatale-lal való találkozás tesz tönkre. A finn depresszió ábrázolásának ez az újabb állomása az első hírek szerint távolról sem sikerült annyira, mint a Cannes-ból a zsűri nagydíjával hazatérő A múlt nélküli ember, ennek ellenére nagy a valószínűsége, hogy májusban levetítik a Bunkerben (így hívják a helyiek a 80-as években épített kívülről iszonyatosan ronda fesztiválpalotát).

Coppola sok év után visszatérni látszik indie gyökereihez, és ezt a visszatérést földrajzilag is leképezte azzal, hogy Youth Without Youth (Fiatalság fiatalság nélkül) c. filmjét Franciaországban, legnagyobb sikerei földjén, és Romániában forgatta le. Ezért, és Cannes-i reputációja miatt is nagy az esélye, hogy a Mircea Eliade regény (Tinerete fara tinerete) alapján készült második világháború előtt játszódó drámája befutó legyen. A szereposztás számunkra azért is érdekes mert a rendkívül tehetséges Marcel Iures és Oana Pellea valamint Liviu Ciulei is lehetőséget kapott, több kevésbé ismert román színész mellett.

A Youth Without Youth forgatása - Clujeanul.ro

Ken Loach az angol politikai és proletárfilm képviselőjeként általában előre biztosított jeggyel rendelkezik a témára meglehetősen fogékony cannes-i válogatóktól, úgyhogy nagy az esélye, hogy The Wind That Shakes The Barley c. legújabb mozija sem marad ki. A film az 1919-21-es ír függetlenségi háborúról szól, és ha hinni lehet a rendezőnek, lesznek benne jócskán erőszakos, gyomorforgató jelenetek. A főszerepekben Cillian Murphy-t és Liam Cunningham-t láthatjuk majd.

Az esélyesek között emlegeti a nemzetközi szaksajtó Pálfi György szemledíjas alkotását, a Taxidermiát. Ha Pálfi képes megállni, hogy ne mutassa be országon kívül májusig a filmet, akkor hosszú évek után először lehet magyar film a cannes-i versenyprogramban. Persze ehhez még kell egy nagy adag filmdiplomácia is, a Filmúnió már évek óta szeretné elérni ezt, de tavaly Mundruczó Johannáját csak egy kisebb szekcióba sikerült bejuttatni.

Pálfi Gyorgy: Taxidermia

Egyelőre csak címszavakban, kedvcsinálóként a többi esélyesről: Brian De Palma (Black Dahlia), Woody Allen (Scoop), Anthony Minghella (Breaking And Entering), Darren Arronofsky (The Fountain), Johnny To (Election 2), Kim Ki-Duk (Time). Ja és készül egy szkeccsfilm (Paris, je t’aime) olyan résztvevőkkel, mint Jean-Luc Godard, Walter Salles, Alexander Payne, Gerard Depardieu, a Coen testvérek, Olivier Assayas és Gus Van Sant.

Szóval a választék hatalmas, de mint már korábban többször megesett, a cannes-i válogatók még ilyet is képesek időnként elszúrni.

3 válasz: “Tülekedés Cannes-ért”

  1. Sz.Cs.

    Bocs, csak azért jegyzem meg, mert mindenki összekeveri, látom - véletlenül - te is: a Tinerete fara batranete egy népmese, Eliade művének címe Tinerete fara tinerete.

  2. Adminisztrátor

    Igazad van, természetesen így van. A film angol címe is erre utal. Kösz a helyreigazítást.

  3. Gyenge Zsolt » Blog Archive » Gyorshír: Alakul a cannes-i program

    […] Kezdenek körvonalazódni a cannes-i vetítések. Ma például az derült ki, hogy a korábbi esélylatolgatásban említett Paris Je t’aime szkeccsfilm, amit 20 sztárrendező forgatott a szerelemről Párizs 20 kerületében, végül nem a versenyprogramban fog szerepelni, hanem az Un Certain Regard szekció nyitófilmje lesz. Ez az a szekció, amiben tavaly Cristi Puiu nagydíjat nyert a Lazarescu úr halálával. […]