28 héttel később, 28 hónappal korábban

Zombifilmekben nálam sokkalta jártasabb barátom nem tudja eldönteni, hogy a Danny Boyle által rendezett horrorfilm folytatása, a 28 héttel később a legjobb vagy csak a második legjobb zombifilm, amit valaha látott. Ez volt az utolsó lökés, ami rávette folytatásoktól irtózó lelkemet, hogy megnézzem ezt a filmet.

Aki látta a 28 nappal később-et, az első filmet, az valószínűleg sose fogja elfelejteni a néma és teljesen üres London képét, amikor a főhős 28 nap után felébred és kisétál az elhagyatott utcákra. A vírusfertőzés révén létrejött zombikkal folytatott keserves harc eredményeként az első film heppiendje után a második az újjáépítéssel kezdődik, amelynek első lépéseként az amerikai hadsereg segítségével egy biztonságos zónát hoznak létre Londonban.

A visszatelepített több tízezer civil között azonban természetesen valami módon - a meglepetés kedvéért nem áruljuk el, miként - újból felüti a fejét a kór, és a zombik őrült hajszája újrakezdődik. A film érdekessége azonban az, hogy a vérfröcsögős zombimarcangolásból az első részhez képest sokkal kevesebb, félelmekből, izgalomból és lelkiismeretfurdalásból viszont sokkal több van. A 28 héttel később rendkívül élesen és a horrorfilmekben megszokottnál mélyebben veti fel az egyéni halálfélelem és a szerettek iránti kötődés valamint az ártatlan áldozatok mennyiségének és az óvatoskodásból kialakuló veszély mértékének az összefüggéseit.

Az ilyen gondolatokkal terhelt borzalmak kiemelkedő zomdifilmmé emelik a 28 héttel későbböt, amelyik ráadásul az előző filmtől eltérően olyan határozottan nem ér véget, hogy a harmadik részre látatlanban jegyet válthatunk. Talán az lesz a 28 hónappal később

Powered by ScribeFire.

7 válasz: “28 héttel később, 28 hónappal korábban”

  1. emoke

    Nem szeretnék kötekedni, de sem a 28 Days Later, sem a 28 Weeks Later nem tartozik a tipikus “zombifilm” kategóriába szerintem…

  2. zsenge, a házigazda

    A komplexitása révén talán nem “tipikus” zombifilm, azonban az eszetlenül rohangáló és pusztító zombik középpontba helyezése révén szerintem alapvetően követi a műfaj legtöbb szabályát. Bár nem szeretem a kategorizálást, szerintem ezek a filmek állnak annyira közel a műfajhoz, hogy lehessen érdembelit mondani a műfaji összevetés által.

  3. eaposztrof

    http://imdb.com/title/tt0289043/
    azert egy ilyet illik. igen, nem sok koze az eddig latott zombis filmekhez, nagyobb reteg szamara nezheto, es megorulsz a folytatasert.
    ez egy modern klasszikus. nem hiaba nyerte el 2 ev mulva a Saturn Award “Best Horror Film” dijat, az IHG Award “The Best Movie”nak ialtotta ki ugyanebben az evben, es meg van paar dija nekije.

    ugyanehez az irohoz tartozik a The Tesseract (http://imdb.com/title/tt0374273/) cimu film, ami szinten egy nemindenapi produkcio.. es nem! nem kocka, nem matrix es satobbi huesegek mit mas forumok osszehordanak, ez a film egyedi.

  4. eaposztrof

    http://imdb.com/title/tt0289043/
    http://imdb.com/title/tt0463854/
    azert egy ilyet illik. igen, nem sok koze az eddig latott zombis filmekhez, nagyobb reteg szamara nezheto, es megorulsz a folytatasert.
    ez egy modern klasszikus. nem hiaba nyerte el 2 ev mulva a Saturn Award “Best Horror Film” dijat, az IHG Award “The Best Movie”nak ialtotta ki ugyanebben az evben, es meg van paar dija nekije.

    ugyanehez az irohoz tartozik a The Tesseract ( http://imdb.com/title/tt0374273/ ) cimu film, ami szinten egy nemindenapi produkcio.. es nem! nem kocka, nem matrix es satobbi huesegek mit mas forumok osszehordanak, ez a film egyedi.

  5. david

    emoke szerintem nagyon is bele illik a zombis folmek kategoriába,szerintem még egyiket se lattasd akkor ne itéld meg

  6. emoke

    Mi a gond, Dávid? Mit nem láttam? Mindkettőt láttam, ha érdekel. Te nem láttál elég igazi zombis filmet. De nem vitatkozom, a vélemények eltérhetnek, nemdebár?

  7. Ligeia

    Nekem nagy kedvencem volt az első rész, a kettes viszont egyáltalán nem tetszett. Pont azt az indie-jelleget vesztette el, amit az egyesben imádtam - tudjátok, a Mini DV, szemcsés kép, fakó színek, mmmm :) A végével meg nagyon nem vagyok kibékülve.