Titanicnapló2006: Provincia Meccanica

Nagyjából lefordíthatatlan a címe ennek az olasz mozinak, az angol címe Smalltown Italy, a Titanic szervezői pedig a fantáziadús Ipari sivatag néven futtatják. Talán tipikusan olasz, érzelgős filmnek nevezhetnénk Stefano Mordini alkotását, ha nem lenne annyira fájóan hiteles.

Egy iparnegyed szélén, kikötő szomszédságában él a film középpontjában álló család, ahol a történet kezdetén éppen a második gyerek születik. A egymás iránti szeretettel és odafigyeléssel teli viszonyban azonban valami nem áll teljesen össze, az egész képtelen az elfogadott társadalmi normákhoz illeszkedni. A kaotikus, rendetlen lakás és a kislány rendszertelen iskolába járása nemsokára feltűnik a szociális munkásnak is, aki a feleség öntudatos és erőszakos anyjának segítségével elveszi tőlük a nagyobbik lányt.

A film legnagyobb értéke a komplexitás, az az összetettség, amellyel az egész kérdéskört szemléli. A bajok legnagyobb forrása bizonyosan az anya egyfajta finom bomlottsága, neurotikussága, aminek köszönhetően képtelen a mindennapi racionalitás szintjén szervezni az életét. De ez nem minden, az se segít nekik, hogy a férjnek ahhoz, hogy megéljenek, állandóan fárasztó éjszakai műszakokat kell vállalnia, és mindehhez társul a határozott, szigorú nagyanya, aki mindig jobban tudja mindenkinél, hogy mi jobb neki. Személyes és társadalmi problémák összetett szövevényéből születik a történet, és ez jó.

Provincia Meccanica

A lepusztult környezet hiteles, hiperrealista megjelenítése érdekes módon ötvöződik valami szürrealista asszociációs technikával, aminek következtében nem mindig értjük a szereplők döntéseit, a helyzeteket, amelyekbe kerülnek. Gyönyörű az utolsó jelenet, mikor a főhős egy szürreálisan költői éjszakai távfutás közepébe keveredik: a pillanatnyi hősiesség mintha megnyugvást hozna, de megoldásról természetesen szó sincs, hiszen a család gondjait jelentő problémák egyike sem oldódott meg.

Különleges, zavarba hozó ez a film. Azt hiszem, azért tetszett, mert egy egész világot tudott teremteni, és nem csak egy történetet mesélt el. Nézze meg, aki fogékony az ilyesmire.

A filmet még egyszer vetítik: április 04., Kedd 19:30 Toldi mozi

A film adatlapja az IMDb-n.

Megjegyzések lezárva.