Cannes2006: Párás csípők

Maggie Cheung sejtelmesen ringó csípője tölti be a borús, párás Croisettet. A fülledt levegő mintha emlékeztetne azoknak a hatvanas évekbeli hongkongi kifőzdéknek az atmoszférájára, amelyekbe esténként a Szerelemre hangolva hősnője leereszkedett Wong Kar Wai felejthetetlen mozijában. Cannes-ban ezúttal nem újabb WKW filmet láthatunk, hanem az ő zsűrielnöki tisztsége inspirálta a szervezőket a fesztiválplakát készítésekor.

Az utóbbi hetek nagy rohanása miatt elmaradt a Cannes beharangozó, úgyhogy így közben pótolom be. A versenyprogramban van egy nagy ígéret, Inarritu új filmje, a Babel. Inarritu története azért érdekes, mert jól mutatja, hogy miként is zajlik egy filmes útja a cannes-i versenyprogramig. A Korcs szerelmek a Semaine de la Critique mellékszekció egyik nagy felfedezése volt, a film innen indulva vált igazi kultuszfilmmé. Eltelt néhány év, s miközben elkészült a kissé hollywoodiasan szoftosított, patetizált (üdvözlet bumfordnak a pátosz-vitánkhoz) 21 gramm, most a Babel végre megmérettetheti magát a világ legnagyobb fesztiválján. Napokon belül meglátjuk, mire volt képes a mexikói zseni.

Holnap reggel Almodóvar Volver c. opuszával kezdjük a napot, ami azért érdekes, mert az előző mű, a Rossz nevelés nyitófilmként, de versenyen kívül szerepelt. Pedro most visszatért az igazi versenybe a nyitófilm tét nélküli parádéja helyett - reméljük az előző filmjénél felkavaróbb alkotással.

Igen, tudom, mindenki azt várja, hogy a Da Vinci kódról írjak. Csakhogy a nyitófilmek iránti, fenti okok miatt kialakult viszolygásom valamint késői érkezésem miatt ezzel a filmmel nem találkoztam. Egyébként is megy napokon belül a mozikban, meg lehet nézni. De a fesztivál honlapján már láthatóak a vörös szönyeges bevonuláson készült képek - itt. Egyébként ma a buszon amerikai fiatalok nagy hangon meséltek Ron Howard rendező iránti rajongásukról, és arról, hogy milyen fantasztikusan nézett ki tegnap este - bár a filmet ők sem látták. :) De azért lefényképeztem az öbölben ringatózó reklámszigetüket:

Jó hír magyar szempontból, hogy a Taxidermia első, délután 1-kor tartott sajtóvetítése zsúfolásig megtelt, sokan kívül is rekedtek. Többek közt e sorok írója is, amiért elsősorban e sorok lehetnek hálásak, hiszen nem íródtak volna meg. Kíváncsi vagyok mi lesz holnap délután, a sokszor ekkora Debussy teremben tartandó hivatalos vetítésen.

Megjegyzések lezárva.