Titanicnapló2006: Hullámot tör a Titanic

Merész fődíjjal iratkozott be a Titanic a versenyfesztiválok sorába, mintegy folytatva a rá korábban is jellemző újító és friss hangnemet. Azzal, hogy Ilja Krzsanovszkij kompromisszum-mentesen kegyetlen és őszinte filmjét, a 4-et tartotta a zsüri a Hullámtörők nevet viselő díjra érdemesnek, a Titanic jelezte, hogy szembemegy a fesztiválok kényelmes, szélsőségektől magát távoltartó politikájával. Egyre jellemzőbb ugyanis, hogy a nagy fesztiválok nem merik díjazni a legeredetibb, legkihívóbb alkotásokat, hanem a korrekt, befutott filmeket és rendezőket választják - többek közt különböző filmpolitikai és forgalmazói nyomások hatására. (A fődíjas filmről itt olvashattok.)

Úgyhogy a Titanicnak csak dícséret jár azért, hogy be merte ezt vállalni. Kérdés persze, hogy néhány év múlva, mikor - esetleg - a fesztivál már valóban nevessé válik, képesek lesznek-e ezt a vonalat tartani.

A közönségdíjat pedig nem más, mint az ugyancsak brilliáns Te meg én és minden ismerősünk kapta. Ez a díj úgy született. hogy a közönségnek és a sajtónak a filmelről kijövet kiosztottak egy kis cetlit, amelyen 1-től 5-ig lehetett a filmeket osztályozni. Na így lett első ez a gyöngyszem. (Róla pedig itt lehet olvasni.)

Úgyhogy véget ért ezzel az idei hajózás, de én még adós vagyok néhány filmmel, úgyhogy azokkal kapcsolatos élményeimet hamarosan megosztom.

4 válasz: “Titanicnapló2006: Hullámot tör a Titanic”

  1. Kelemen Attila

    Wim Wender interjú tölthető le, nézhető meg a download.com-on.

    http://video.download.com/3803-1_53-0-1-1.html?tag=vdl_cntnt_col1_rslt_name&nid=1&qt=%22Wim+Wenders%22

  2. Tünde

    Mókás, ahogy Pest lohol Kolozsvár után :).

    Ha már városok, Zsolt, nem tucc valami olcsó szállást Győrben? A fesztivál honlapján nem működik a szállás link. Ha van vmi tipped, oszd meg lécci, előre is kösz.

  3. KA-L

    Tündének: Győrben a legolcsóbb szállás (asszem 500 ft) a központtól kb. fél óra sétára van, egy művelődési házban, matracok a földön (tömegszállás), hálózsák szükséges. Melegvíz rendben, bár érdemes korán kelni :) Nekünk eddig bevált. Nem kell előre jelentkezni, általában van hely bőven.

  4. zsenge, a házigazda

    Na igen, teljesen működik ez a Pest lohol Kvár után. A TIFF-nek egyelőre se a Titanic se a tavaly indult székesfehérvári ARIFF nem ér a nyomába. A nemzetközi filmes szakma tagjai, akikkel beszéltem (fesztiváligazgatók, sajtósok) a TIFF-et számontaqrtják, el-eljárogatnak oda, a többiről legfeljebb hallottak. És az a különleges, hogy ezt néhány év alatt érték el!

    Az is jellemző volt az ide Titanicon és a tavlayi ARIFF-on, hogy a TIFF-en korábban vetített filmeket vették elő. Bár az ARIFF szervezői szerint idén ez változni fog. Június elején meglátjuk.