Ang Lee: Brokeback mountain

A Golden Globe-on agyondíjazott, meleg cowboyokról szóló filmet még nem láttam, pedig már letöltöttem! De az Oscar-ok nagy esélyese, úgyhogy beszéljünk róla.

IMdb adatlap

Botházi Mari kritikája a filmről.

Ang Lee: Brokeback mountain

7 válasz: “Ang Lee: Brokeback mountain”

 1. keli

  “Letoltotted”? Ezt bejelenteni egy publikus mozi-biralo blogban? :) szep.

  Kulonben szvsz. egyszeruen unalmas.

 2. Reku

  Engem is hidegen hagyott. Lehet, hogy sokkal többet vártam tőle, ilyenkor mindig csalódásokkal kell szembesülnöm. A téma minden esetre izgalmas, hiszen a közhiedelemben cowboy = macho, ezt a sztereotípiát bontja le a film. Amúgy, ha pontosak akarunk lenni: birkapásztorokról van szó ebben a filmben, a csobánokról, juhászokról szóló vicckultúra már gyakran utal férfi-férfi kapcsolatokra. :)

 3. erika

  Nekem nem tetszett. Nem vagyok filmszakerto, viszont olyan durva vagasok voltak benne, hogy csak pislogtam. Sokszor erdekelt volna egy-egy gondolat kifejlesztese, jelenet kibontakozasa, de jott a vagas. Amugy a film uzenete tetszett , de a kivitelezese csalodast okozott. Ja, es egy jo tanacs: ha lehet, nezzetek felirattal. Folyekonyan beszelek angolul, viszont a kemeny texasi hangsuly miatt, nagyon sokszor nem ertettem, mit beszelnek a szereplok. Lehet, ez is hozzajarult a nemtetszeshez.

 4. Nándor (Nándika, vagy amit akartok)

  Nekem viszont határozottan tetszett. A férfi társasalmi szerepek deszakralizálása mellett sok finom asszociáció volt benne és a téma miatt nehezebb az elgiccsesedése (ezt mondjuk részben megteszi a befejezés az ingekkel stb). Ami viszont még nagyon figyelemreméltó, az a film ritmusa és a sorozat- és tinisztároktól meglepő színészi játék. Olyasmi ez Ang Lee-nek, mint Lynchnek a Straight Story, meglepő lelassulás és megkomolyodás. És az elején tolongó gyönyörű totálokról nem is beszélek.

 5. Adminisztrátor

  Néhány napja én is megnéztem, és Nándikával kell egyetértsek: nekem is tetszett. Szerintem is a ritmus az, ami a legtöbbet tesz hozzá, teljesen jogos érte a rendezői díj. De azért nem tökéletes a mű.
  Szerintem az első fele sikerült jobban, ahol még nem akar akkora időintervallumot átfogni. Éppen ezért itt jut idő finom emberi gesztusokra, a kapcsolat öresjárataiban kifejlődő feszültség ábrázolására.
  A második felében nekem kicsit rohanós lett a ritmus, minden jelenetnél ugrottunk néhány évet.
  De alapvetően sztem kiemelkedően jó a film, érződik, hogy olyan rendező munkája, aki bármihez nyúl, abból valami különleges sül ki. A Lynch-es párhuzammal is egyetértek.

 6. ágó

  Hm, felcsigáztatok, tegnap megnéztem a filmet: kissé zavartak a nagy ugrások a történetben, az örökifjú “juhászok” majd semmit nem öregedtek a fél emberöltőt felölelő film közben, szerelmük annál inkább… Egy magát melegnek valló férfinéző úgy érezte, nagyon hűen tolmácsolja Ang Lee, sőt, a a főszereplő is a “melegséget”, no comment. Ami zavart, a windows háttérnek is beillő tájképek: kissé valószerűtlenek. Minden esetre, ha a jó film abban is megismerszik, h még másnap is eszedbe jut, többször is, akkor ez az a kategória, meg kell nézni.

 7. Ligeia

  Sziasztok. Én is megnéztem a filmet, és be kell valljam, nagyon nagy hatással volt rám. Nem biztos, hogy bárkinek meg fogja változtatni a hozzáállását a meleg-jelenséghez, az enyémen se fordított (nem vagyok homofób de homokos sem), de szerintem az, hogy végignéztünk egy ilyen szerelmi történetet, hogy esetleg meghatódtunk, neadjisten szorítottunk két meleg fickónak, már egy hatalmas előrelépés. Ezért tartom én mérföldkőnek ezt a filmet. Mert bármi is történik ezután, bármit is gondolsz, talán felháborít még mindig a meleg kapcsolatok gondolata, de nem feledheted, hogy te ezt egyszer átérezted. Már nem a meleg kapcsolatot, csak a meghatottságot, amit az váltott ki.

  A jó képek, a finom tempó, az egész film átgondoltsága nem lepett meg, láttam a Jégvihart, reméltem, hogy valami ilyesmi lesz a BBM.